RSS

Tag Archives: operating system

Jenis Dan Versi Android… (Desserts)

Jenis Dan Versi Android… (Desserts)

Hai Hai Hai… Ok, entry kali ini aku nak cerita pasal desserts (pencuci mulut). Bukan sebarang-sebarang punya desserts tau. Desserts ni sangat-sangat diidamkan oleh kebanyakkan orang pada zaman sekarang. Nak dapatkan desserts ni jek perlu berhabis duit sampai ribuan ringgit. Gile ape!!! Desserts kat Hotel 5 Star yang puluhan ringgit tu pun 2 ke 3 kali dok fikir nak nggappp. Disebabkan kegilaan kepada desserts ni ada orang sampai sanggup berdiet sakan. Kais pagi makan pagi. Kais petang untuk desserts. Jahanam. Wakaka…

Sebenarnya desserts yang dimaksudkan berkaitan dengan tajuk entry kali ini. Operating System untuk Smartphone yang paling popular dan paling digemari abad ini iaitu Android. Tahukah anda sebenarnya semua jenis versi android dari dulu hingga sekarang menggunakan ‘Codenames’ berdasarkan nama jenis-jenis dessert.

Versi pertama Android dikeluarkan pada tahun 2008 dan dikenali sebagai Android 1.0. Namun tiada sebarang peranti dikeluarkan untuk versi ini. Tahun berikutnya Smartphone Android pertama dikeluarkan dan dikenali sebagai versi 1.1. Selepas versi ini bermulalah era desserts sebagai codenames untuk setiap jenis versi Android. Dan apa yang lebih menarik Android menggunakan kaedah turutan huruf dalam setiap versi peningkatannya. Iaitu dari huruf “A” sampai “Z”. (Macam sure jerk sampai huruf “Z”). Tetapi oleh kerana disebabkan dua versi pendahuluan android tidak menggunakan nama dessert sebagai codenames. Maka versi ketiga android dimulai dengan huruf ‘C’. Berikut adalah sejarah perkembangan desserts dalam versi android.

image

APRIL 2009 ~ ANDROID 1.5 ~ CUPCAKE

image

SEPTEMBER 2009 ~ ANDROID 1.6 ~ DONUT

image

OKTOBER 2009 ~ ANDROID 2.0 & 2.1 ~ ECLAIR

image

MEI 2010 ~ ANDROID 2.2 ~ FROYO

image

DISEMBER 2010 ~ ANDROID 2.3 ~ GINGERBREAD

image

FEBRUARI 2011 ~ ANDROID 3.0/3.1/3.2 ~ HONEYCOMB

image

OKTOBER 2011 ~ ANDROID 4.0 ~ ICE CREAM SANDWICH

image

JUN 2012 ~ ANDROID 4.1 ~ JELLY BEAN

wpid-Android-5.0-Key-Lime-Pie.jpg

Seterusnya adalah Android Key Lime Pie. Namun versi ini tidak dapat dipastikan dengan sahih logo serta tarikh pelancaran dan tidak dapat dipastikan series number yang bakal digunakan.

Versi peningkatan yang seterusnya tidak dapat dipastikan jenis desserts yang bakal digunakan. Namun aku berharap akan ada pengeluaran desserts yang lebih menyelerakan terutama desserts dari Malaysia. Harap-harap ada desserts seperti Lengkong, Puding, Pulut Mangga atau Tapai Ubi. Wakaka…

p/s : dessert mengandungi banyak gula.

 
4 Komen

Posted by di 14/12/2012 in sharing, smartphone

 

Label: , ,

Aku Nak Pakai Android

“Puyoo roommate aku pakai hp baru HTC Sensation XE. Sound audio sedap beb. Member office plak pakai hp camera 3D LG Optimus. Canggih woo video pun 3D. Member club pun hp baru. Gempak betul Motorola ATRIX puyer game. My sister pakai Sony Xperia S camera 12mp tu. Pehh lagi¬† jealous awek aku bleh pakai Samsung Galaxy S2. Aper ingat aku tak mampu ke nak beli. Besok jugak aku beli Samsung Galaxy Note korang jangan jealous ok.”
image
Situasi sebegini mungkin pernah terjadi. Tapi jika anda seorang pengguna yang hanya tahu membuat atau menerima panggilan atau sms sahaja. Saya syorkan Nokia 1280 ada extra flashlight lagi. Tapi jika pandai menggunakan bluetooth untuk share music dan video 3gp. Saya syorkan Nokia XpressMusic series. Atau sekadar pandai guna wifi untuk layan Facebook semata-mata. Disyorkan pakai Nokia C3-00. Nak extra camera canggih, beli DSLR camera jer senang.
Tidak wajar membazir duit atas dasar menunjuk-nunjuk. Jika anda tahu senarai hp canggih di atas adalah sekadar handphone semata-mata dan tidak mahu belajar tentang kecanggihannya, dinasihatkan supaya jangan pakai.

Jika anda seorang yang memerlukan Android sentiasa berada disamping anda atau mahu belajar dan ambil tahu tentang Android. Belilah handphone android idaman anda tu.Tidak kira apa jenama handphone sekalipun dan selagi handphone itu dikuasakan dengan platform Android cara penggunaannya lebih kurang sama. Contohnya jika anda menggunakan Samsung Galaxy S2 anda boleh berkongsi tip dengan pengguna yang menggunakan Sony Xperia S. Android anda akan lebih optimum dengan mengaktifkan Akaun Gmail. Tanpa Gmail handphone anda ibarat kosong. Guna jer lah aplikasi pre-install yang ada. Tu pun belum tentu semua pre-install yang ada boleh digunakan. Satu lagi jika anda membeli new set handphone Android jangan sesekali menyuruh atau menerima pelawaan tokei kedai yang nampak mesra tu untuk mengaktifkan akaun Gmail anda. Selalunya si penjual hanya membuat akaun Gmail secara rambang tanpa anda ketahui alamat email dan password. Atau mungkin juga hanya memberi alamat email tanpa password kepada anda. Banyak risiko mungkin berlaku termasuk handphone anda mungkin disekat (block) penggunaannya kerana tersalah pattern lock (screen lock) atau Gmail diceroboh. Dan jika itu berlaku dan anda pula tak tahu nak buat apa??? Keluarkan sedikit duit n hantar kedai kasi bukak itu lock. HaHaHa…

Tak susah menggunakan handphone atau smartphone Android. Pertama aktifkan Gmail akaun. Ikut jer arahan berturutan yang akan keluar di screen. Jika anda tak faham bahasa yang digunakan. Pergi ke setting >> language & keyboard >> select locale dan pilih bahasa yang  difahami. Kemudian buat kembali Gmail anda. Aplikasi di Market atau Google Play akan aktif sepenuhnya apabila Gmail anda aktif. Mulai download aplikasi pilihan anda.
image
Sedikit info, untuk memastikan kelancaran Android anda, pastikan anda sentiasa memantau kandungan Memori RAM dan Memori ROM anda. RAM bermaksud Random Access Memory. Berfungsi penyimpan data secara sementara untuk aplikasi yang berjalan dan diproses CPU. Segala data akan hilang jika smartphone di switch off. Manakala ROM bermaksud Read Only Memory berfungsi menyimpan data secara kekal atau juga dikenali sebagai Internal Memory.
image
Contoh,jika memori RAM anda sebesar 837MB dan anda membuka banyak aplikasi serentak dalam satu masa seperti bluetooth, music, download movie, update market dan layan Facebook dan beberapa aplikasi yang tidak di log out atau exit dengan betul ini mungkin menyebabkan RAM sebanyak 837MB itu semakin sempit atau penuh dan CPU tidak dapat menjalankan proses Running dengan baik dan berlaku Force Close atau mungkin terus Hang. Internet yang lemah juga boleh menjadi punca Hang jika anda tidak sabar dan terlalu memaksa sesuatu pautan. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku gunakan fungsi Task Manager dan hapuskan aplikasi yang tidak perlu dijalankan.
image
Selepas anda menggunakan aplikasi yang berkaitan dengan penggunaan internet, Memori ROM anda akan meningkat dengan kemasukan Memori Cache. Berbeza dengan komputer Cache akan disimpan ke RAM tetapi untuk smartphone Cache akan tersimpan kekal ke dalam Internal Memory iaitu ROM. Cache adalah sisa2 data internet yang tidak diperlukan lagi. Jika tidak dibuang, anda akan mendapati Memori ROM menjadi penuh. Untuk mengelakkan hal ini sentiasa buang Cache yang tertinggal di ROM smartphone anda. Download aplikasi seperti Super aTool Box di Android Market atau Google Play untuk memudahkan proses ini. Enjoy dengan Android.
image

 
3 Komen

Posted by di 15/04/2012 in sharing, smartphone

 

Label: , ,