RSS

Masalah…Tukar IDM Trial ke IDM Full

01 Dec

Post kali ini adalah kesinambungan kepada mereka yang follow entry Tukar IDM Trial Ke IDM Full. Oleh kerana ada beberapa complaints yang mengatakan IDM mereka telah berjaya menjadi full version. HuHu tahniah. Tetapi ada juga beberapa kes IDM mereka kembali di blocked selepas shutdown. HuHu takziah. Setelah postmortem dibuat, didapati host file mereka2 yang takziah ini tidak dapat save notepad yang telah diubah suai. Ianya berlaku kerana kesilapan semasa mengubah setting pada properties host file. Setelah ujikaji dibuat, kepada mereka2 yang mengalami masalah ini atau kepada mereka2 yang ingin mendapatkan IDM Full Version bolehlah follow step kat bawah ni. Step ni sebenarnya copy paste pada entry yang lepas cuma ada sedikit pengubahsuaian. Jangan khuatir dijamin halal.

1. Sediakan sedikit jamuan ringan untuk mengurangkan tekanan.
2. Download IDM Trial version
disini…sini… SINILAH. Link ni sentiasa update dengan versi baru IDM Trial.
3. Selesai proses download, disconnect internet access.
4. Install IDM yang telah selesai proses download. Dan kini IDM Trial Version siap.
5. Masuk ke Windows Explorer atau My Computer dan pergi ke
OS (C:) drive dan cari folder
Windows>>System32>>drivers>>
etc.
6. Didalam etc terdapat host file.
7. Copy host file itu ke drive
(D:) atau drive (E:). Maksudnya copy file tu selain dari OS (C:) drive.
8. Buka host file yang telah dicopy dengan menggunakan Notepad.
9. Kemudian copy semua perkataan dibawah ini.

127.0.0.1 tonec.com
127.0.0.1 http://www.tonec.com
127.0.0.1 registeridm.com
127.0.0.1 http://www.registeridm.com
127.0.0.1 secure.registeridm.com
127.0.0.1 internetdownloadmanager.com
127.0.0.1 http://www.internetdownloadmanager.com
127.0.0.1 secure.internetdownloadmanager.com
127.0.0.1 mirror.internetdownloadmanager.com
127.0.0.1 mirror2.internetdownloadmanager.com

10. Pastikan mengikut susunan
yang betul. Kemudian paste pada notepad.

image

11. Paste perkataan tadi dibawah barisan terakhir ” # ::1
localhost “
12. Save notepad.
13. Copy dan Replace host file itu ke OS (C:) drive>>Windows>>System32>>drivers>>etc.
14. Pastikan host file yang siap di copy telah replace host file yang lama. Jika host file yang lama masih ada didalam OS (C:) drive>>Windows>>System32>>drivers>>etc, delete jer.
15.  Buka IDM dan pergi ke registration.
16.  Jika IDM anda memaparkan
notis blocked. Tekan OK. Jika IDM anda tidak blocked, pergi ke ruangan Registration.
17.  IDM Registration akan terpapar selepas itu. Masukkan
Nama Dan Email anda.

image

RLDGN-OV9WU-5W589-6VZH1
HUDWE-UO689-6D27B-YM28M
UK3DV-E0MNW-MLQYX-GENA1
398ND-QNAGY-CMMZU-ZPI39
GZLJY-X50S3-0S20D-NFRF9
W3J5U-8U66N-D0B9M-54SLM
EC0Q6-QN7UH-5S3JB-YZMEK
UVQW0-X54FE-QW35Q-SNZF5
FJJTJ-J0FLF-QCVBK-A287M

18.  Masukan Serial Number.
Copy Paste salah satu serial number yang diberi diatas.
19.  Sebelum itu pastikan sekali
lagi Internet Access anda telah
dimatikan. Seterusnya tekan OK.
20.  Anda akan lihat Proses
Registration ini cuba menyambung kepada internet, jika IDM anda pernah diblok
sebelum ini.. Klik pada simbol X
(pangkah) dengan segera jika ini
berlaku. IDM anda akan hack
dengan sendirinya menjadi Full
Version.
21.  Abaikan jika terdapat notis
update pada IDM anda selepas
itu.
22. Masuk kembali ke IDM dan klik pada Help >> About
IDM, anda akan lihat IDM Trial sudah bertukar kepada IDM Full.
23. IDM anda kini siap dengan
versi penuh. Untuk mengelakkan
Registration anda disekat,
jangan lakukan update secara
terus melalui IDM.

Semoga Berjaya…

 
3 Komen

Posted by di 01/12/2012 in sharing

 

Label:

3 responses to “Masalah…Tukar IDM Trial ke IDM Full

  1. A2Z

    08/01/2013 at 9:24 PM

    thank you 4 ur sharing..

     
  2. cikmon

    18/02/2014 at 9:16 PM

    ok..tq…tp mcm mna kalo dia asyik naik your idm have been registered with fake serial number?

     
    • Tanpa Nama

      05/09/2015 at 2:29 AM

      Selepas step no 3 tu pastikan tiada sebarang internet access. Xde tenet smpi selesai step no19. Ade connection internet punce kebanyakkn proses install n registration gagal. Internet guna waktu nk download idm tu je. Baca step by step elok2

       

ada apa-apa comment ?

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: