RSS

Cara Mengatasi IDM Error 0x80029C4A

17 Nov

Assalammualaikum dan Salam 1 Malaysia…

Bertemu lagi kita didalam ruangan Gerekz Blog…Cewah, HuHu..

Ok, entry kali ni adalah kesinambungan kepada anda yang dah follow entry lepas Tukar IDM Trial Ke IDM Full. Kepada yang tak follow, bolehlah follow sekarang, hihi. Sedap mata memandang tengok IDM tu dah jadi Full Version. Suatu hari bila anda nak download Movie,Video, Lagu  kat Youtube atau apa2 jelah dari mana2 laman web sekalipun tiba2 jek IDM tak boleh nak guna atau error. Pehhh hati panas beb. Cubalah download walaupun seribu kali cuba, tak akan jadi sampai bila2. Sebenarnya cara  nak atasi masalah tu senang jek. Hentak je kepala kat dinding atau menjerit sekuat hati ataupun baling pingan mangkuk. HaHa main2 jelah, jangan mareee!!!

Image

Error yang dimaksudkan tu adalah seperti gambar diatas. Pelik jugak, pesal jadi mcm tu eik? Hal ni sebenarnya terjadi kerana URL link yang anda nak download tu tak boleh nak transfer ke IDM. Sebab apa tak boleh nak transfer? Kerana IDM anda dah tak laku. Seposen pun tak akan laku. HaHa. Tak laku kerana IDM anda adalah version lama. Macam mane nak kasi laku. Kasi update version barulah, apa lagi. Dipendekkan cerita, follow step kat bawah ni. Selamat mencuba

1. Pastikan IDM sebelum ini adalah version yang di Crack dengan cara yang diberi pada entry Tukar IDM Trial Ke IDM Full. Jika IDM anda adalah selain daripada Crack Version ini atau version yang menggunakan Path install atau atau apa2 cara yang bertentangan pastikan IDM itu anda uninstall secara total terlebih dahulu dan kemudian terus ikut step yang diberi pada entry yang lepas.

2. Download new IDM version disini…sini…SINILAH. Link yang diberi ini sentiasa update dengan version baru. Jadi anda boleh menggunakannya pada masa akan datang.

3. Setelah selesai download, disconnect internet access. Pastikan betul2 disconnect.

4. Install IDM. Proses install IDM yang baru secara automatik akan membuang IDM version lama.

5. Kemudian buka IDM dan klik pada Help>>About IDM dan lihat version samaada telah bertukar atau tidak. Tetapi kebiasaannya IDM anda akan di-block setelah selesai proses install. HuHu…

Image

6. Jika keluar notis blocked tekan OK dan akan keluar ruangan Internet Download Registration. Isikan semua maklumat nama dan email anda.       

RLDGN-OV9WU-5W589-6VZH1
HUDWE-UO689-6D27B-YM28M
 
UK3DV-E0MNW-MLQYX-GENA1
 
398ND-QNAGY-CMMZU-ZPI39
 
GZLJY-X50S3-0S20D-NFRF9
 
W3J5U-8U66N-D0B9M-54SLM
 
EC0Q6-QN7UH-5S3JB-YZMEK
 
UVQW0-X54FE-QW35Q-SNZF5
 
FJJTJ-J0FLF-QCVBK-A287M

7. Copy salah satu Serial Number diatas dan Paste pada ruangan Serial Number. Seterusnya tekan OK.

8. Anda akan lihat Proses Registration ini cuba menyambung kepada internet jika IDM anda pernah diblok sebelum ini.. Klik pada simbol X (pangkah) dengan segera jika ini berlaku.

9. Abaikan jika keluar sebarang notis IDM Update selepas itu.

Image

SEBELUM UPDATE 6.12 BUILD 23

Image

SELEPAS UPDATE 6.12 BUILD 25

10. Buka kembali IDM dan lihat perubahan. Untuk lebih kepastian buka Youtube dan cuba download video samaada boleh atau tidak.

SELAMAT MENCUBA….GEREKZ SECHHH

About these ads
 
17 Komen

Posted by di 17/11/2012 in sharing

 

Label: ,

17 responses to “Cara Mengatasi IDM Error 0x80029C4A

  1. Rooney

    15/12/2012 at 3:37 AM

    success

     
  2. Maniac

    26/02/2013 at 7:34 PM

    thanks bro! :D

     
  3. zatisensei

    13/04/2013 at 3:13 AM

    it works.hehe.tq :)

     
  4. gerekz

    14/04/2013 at 1:28 AM

    If you have any questions please do not hesitate to ask. I’m ready to take any questions. Dan jika anda tahu sesuatu,tanpa rasa malu saya minta anda kongsikan.

     
  5. Tanpa Nama

    22/04/2013 at 9:29 PM

    thanks a million times…… works perfectly

     
  6. Tanpa Nama

    29/04/2013 at 6:34 PM

    it doesnt work.. all serial number is detected as a fake.. help

     
    • gerekz

      03/05/2013 at 2:28 AM

      important!!! plz remind!!! disconnect ur’ any internet access before enter the serial number.

       
  7. dedi

    05/05/2013 at 7:02 PM

    BERHASIL….OK TERIMA KASIH BANYAK2 BRO….

     
  8. yohanesaltamiranokendari

    20/06/2013 at 5:56 AM

    berhasil brow,, terima kasih banyak,,

     
  9. eri

    03/07/2013 at 11:55 AM

    makasih atas infonya, akhirnya bisa juga!!

     
  10. erolmunadi

    25/07/2013 at 4:29 PM

    thanks,, its work..

     
  11. saniyreza

    01/08/2013 at 2:20 PM

    x jadi lar bro

     
  12. Tanpa Nama

    30/08/2013 at 9:58 AM

    really help, tq broo :D

     
  13. fila

    30/08/2013 at 9:59 AM

    big thanks 4 u broo :)

     
  14. 'Sanz

    27/12/2013 at 2:50 PM

    …hey thanks ya infonya…. ku dari indonesia….

     
    • gerekz

      01/01/2014 at 3:26 PM

      ya sama sama terima kasih.

       
  15. Lelaki Abstraks

    03/04/2014 at 7:51 PM

    wow. informatif giler entri ni. terbaik. btw, aku pelik idm aku yang sekarang ni tak boleh download movie kt g2g.fm. Selalunye boleh je. Ape beza nye ek sebab nak download kt youtube boleh jer…kt g2g ni lak xboleh. malah xkuar langsung idm punya icin download yg selalu kuar tu.

     

ada apa-apa comment ?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 911 other followers

%d bloggers like this: